2010.10.27
2.2.0
A trecut ceva timp de la beta3. Din păcate nu am avut atâta vreme cât aşi fi dorit. Totuşi dezvoltarea nu s-a întrerupt. E drept că lipsesc câteva funcţii importante. De exemplu nu se poate salva salariile într-o arhivă.
Aplicaţia este acum compilată cu qt 4.7.0.
Aplicaţie citeşte formatele de listare şi instrucţiunile pentru prelucrări din fişiere text. Prin urmare dacă aceste fişiere sunt modificate, ele trebuie să fie actualizate pe toate staţiile de lucru. Vreau să rezolv această problemă prin a transfera conţinutul acestor fişiere în baza de date. De asemenea vreau să simplific crearea de noi tipuri de documente. Aceste funcţii vor rămâne de rezolvat în versiunea 2.3.
Instalatorul din windows cere acum automat drepturi de administrator în Vista şi Windows 7. Înainte de instalare este recomandat să ştergeşi fişierele vechi cu extensia ccf. În beta există o eroare în citirea acestor fişiere. Cele noi pot fi citite fără probleme.
În instrucţiunile de instalare voi descrie în amănunt compilarea sub windows şi linux, precum şi crearea instalatorului pentru windows.
2009.06.25
2.2.0-beta3
Partea de administrare a bazelor de date este funcţională. Din dialogul de login se pot crea baze de date noi - numai ca root -
şi chiar se poate crea baza de date contgen, dacă ea nu este găsită pe server. În dialogul de administrare a bazelor de date
se pot crea baze de date noi, şi cele existente pot fi actualizate, indiferent de vârsta lor.
2009.05.25
2.2.0-beta2
Din păcate în ultima vreme nu am avut prea mult timp pentru dezvoltarea aplicaţiei. Prin urmare nu sunt noutăţi funcţionale. Există acum un meniu de configuraţie pentru editarea unor variabile şi pentru setarea dimensiunii icoanelor din aplicaţie. Dacă intraţi ca şi root apare şi un meniu cu crearea de baze de date noi, încă neimplementată. Instalatorul sub windows conţine acum toate dll-urile necesare, precum şi aplicaţia recompilată cu Qt 4.5.0
2009.03.20
2.2.0-beta1 instalator pentru windows
Instalatorul este de fapt un update pentru 2.1.0. Pentru o instalare completă rulați mai întâi 2.1.0 install, iar apoi 2.2.0 beta1 update.
2008.03.14
2.2.0-beta1
A trecut o vreme de la ultima actualizare, dar dezvoltarea nu s-a oprit.
Principalele modificări și noutăți față de 2.1.0 sunt:
2008.08.29
2.1.0-stabilă
Deoarece aplicaţia este destinată în special contabililor, lipsesc anumite funcţii. De exemplu lipseşte întocmirea recepţiilor cu amănuntul.
Rezolvarea acestor lipsuri şi implementarea a câtorva ferestre suplimentare au fost reprogramate pentru versiunea 2.2.
Instalatorul pentru windows nu mai necesită versiunea 2.0.x. Dacă doriţi să faceţi o instalare curată, ştergeţi qtContgen din meniul de start, ştergeţi directorul qtContgen din Program Files şi ştergeţi înregistrarea Hevele-Hegyi-Istvan din secţiunea HKEY_CURRENT_USER/Software din registry. După care instalaţi qtContgen-2.1.0.
Versiunea 2.1.0 conţine toate funcţiile din 2.0.x, pe lângă cele noi. Există un update pentru baza de date contgen în directorul sql din sursă. Instalre: mysql -u root -pparolăroot -h host < contgen_update_20080829.sql
O altă schimbare este legarea statică a plugin-ului qsqlmysql de aplicaţie, deoarece am avut probleme cu încărcarea plugin-ului dinamic.
2008.08.24
2.1.0-rc1
În afară de câteva extraopţiuni aplicaţia este funcţională.
2008.08.19
2.1.0-beta
Sub Windows am compilat static plugin-ul mysql în aplicaţie Sunt funcţionale:listarea documentelor din arhiva, intrările nestocate şi listările.
2008.08.05
Noua versiune alfa 2.1.0-ból şi 2.0.2.
Sub windows nu mergea bine plugin-ul mysql, şi aplicaţia pornea sub xp numai dacă era instalată cel puţin sp2. Am recompilat aplicaţia utilizând Qt-4.4.1.
2008.07.31
O versiune mai recentă din 2.1.0 alpha.
Am încărcat instalatorul pentru windows. Pentru a funcţiona aveţi nevoie de instalarea versiunii 2.0.1 după care puteţi instala 2.1.0 update.
Arhiva, stocurile, facturile de clienţi şi furnizori sunt în mare funcţionale.
2008.07.29
Aşa cum am promis iată prima versiune alpha din 2.1.0.
Deocamdată numai sursa, instalatorul pentru windows în curând.
Partea funcţională este arhiva. Se poate căuta în arhiva, între altele şi documentele de încasare/plată aferente unui document de intrare/ieşire.
Am încărcat o bază de date demo pentru testarea aplicaţiei. Trebuie instalată urmând istrucţiunile de instalare. (pe scurt : mysql -u root -prootpassword < demo.sql , mysql -u root -prootpassword , use contgen; insert into companies values ('',demo,'DEMO SRL'); După care mai trebuie să acordăm drepturi de acces la baza de date demo pentru utilizatorul nostru)
2008.07.18
Am corectat câteva erori.
La jurnale nu introducea automat contul monolitic, din cauza că am folosit funcţia numRowsAffected() în loc de size() la un QSqlQuery, iar query era de tip select.
La listări la totalurile de grup valorile nu erau întotdeauna corecte. Cauza era, că am lăsat parametrul implicit de format la QStrint::number() şi astfel valoarea era interpretată ca având forma ştiinţifică cu exponent.
2008.07.14
În sfârşit am ajuns la prima versiune stabilă. Sunt câteva schimbări în instalare. Sub windows aplicaţia se instalează în Program Files, şi va exista o intrare în Start Menu. Sub linux, aplicaţia executabilă se va instala în /usr/local/bin, iar fişierele adiționale în /usr/local/share
Schimbarea cea mai importantă faţă de rc1 este posibilitatea folosirii diacriticelor, atât în interfaţa utilizator, cât şi în listări. Pentru interfaţă putem alege dintre trei limbi, schimbând valoarea variabilei contgenlocal în configuraţie la ro, en sau hu.
Părţile de cod, care se mai foloseau de tvision, sau de modulele sql, row şi result sunt total rescrise. Aplicaţia comunică cu serverul mysql numai prin plugin-ul qt.
Scripturile sql necesare pentru crearea bazelor de date vor fi instalate în Program Files/qtContgen/sql, respectiv /usr/local/share/sql. Crearea bazelor de date este descrisă în amânunt în instrucţiunile de instalare.
Bineînţeles, dezvoltarea nu se opreşte aici. În curând va fi disponibilă prima variantă alpha 2.1.0, care va conţine şi partea de gesiune.
2008.07.03
Am întârziat un pic cu actualizarea, dar merita aşteptarea. Am reuşit să transcriu total partea de login. Nu se mai foloseşte de contgen.cfg. Toate datele de acces la baza de date sunt salvate în fişierul de configurare. La prima utilzare trebuie introduse numele, parola, host-ul şi socketul – socketul numai în cazul în care ne conectăm la localhost sub linux. Apăsând Enter va apărea lista firmelor, pentru care utilizatorul curent are drepturi de acces. La login-urile următoare, trebuie să dăm numai parola. Totuşi, dacă suntem prea comozi, şi ne este greu să introducem de fiecare dată parola, putem schimba valoarea variabilei savepassword din fisierul de configurare (sub linux în directorul home al utilizatorului curent în directorul .config/Hevele-Hegyi-Istvan/qtContgen-2.0.0.conf – sub windows în registry la secţiunea HKEY_CURRENT_USER/Software/Hevele-Hegyi-Istvan/qtContgen-2.0.0) la true, şi astfel va fi salvată şi parola. Bineînțeles, securitatea are de suferit în acest caz.
Rămânând deocamdată la utilizatori, în procesul de login utilizatorii noi vor fi introduse în tabelele folosite de aplicaţie. Tot ce trebuie să facem acum, este să ne conectăm la server cu mysql administrator, să creem utilizatorul, să-i dăm parolă, şi să-i acordăm toate drepturile la bazele contgen şi la toate bazele de data pentru care el va trebui să aibă acces. În combo-ul firmelor vor apărea numai acele firme, pentru care utilzatorul are drept de acces.
În sfârşit încă o schimbare importantă. Liniile de introducere a datelor au un completer. Deci dacă am introdus într-un line edit un text, la următoarea introducere valorile vor apărea într-o listă când începem să introducem o nouă valoare.
Am rezolvat o serie de neajunsuri în ferastra jurnalelor, dar aici mai rămân câteva de rezolvat.
2008.06.23
Aşa cum am promis, iată noua versiune, cu multe înbunătăţiri. Cel mai important este că am rescris total partea de jurnale. În loc de mai multe ferestre, pe care trebuia tot timpul să le mutăm pe ecran, acuma avem o singură fereastră pentru jurnale, centralizatoare, documente şi operaţii. Căutările în documente şi operaţii au devenit acum user friendly. Am rezolvat listarea, editarea, ştergerea şi adăugarea în planul de conturi. Dar fiindcă această versiune este încă una de beta testing, nu se recomandă folosirea lui pe o bază de date reală.
2008.06.16
Această versiune are destul de multe noutăţi. Am schimbat un pic design-ul, sunt multe opţiuni, care pot fi configurate prin fişierul de configurare în linux, respectiv prin registry în windows. Acestea sunt de la dimensiunea ferestrelor, până la dimensiunea icoanelor de pe butoane. Chiar şi imaginea icoanelor se poate schimba prin configurare. Putem da şi dimensiunea fonturilor din câmpurile de editare – sau mai precis, mărimea cu cât acestea sunt mai mari decât fontul din aplicaţie.
Din punct de vedere al funcţionalităţii, aproape am ajuns la nivelul programului contgen cu interfaţă text. Totuşi mai sunt unele aspecte pe care trebuie să mai lucrez
2008.06.12
Iată prima versiune beta. Unele opţiuni sunt funcţionale, dar mai este de lucrat.
Funcţionează centralizatoarele – editare, ştergere, adăugare. Funcţionează şi prelucrările şi listările.
2008.06.02
Funcţionează prelucrările şi listările cu o excepţie – la acele opţiuni, care necesită date suplimentare, introducerea acestor date încă nu este implementată.
Am făcut câteva teste, pe Windows, XP şi Vista. Sub 98 listarea pe imprimantă nu merge, în rest se descurcă foarte promiţător.
În decursul testelor am observat, că aplicaţia funcţionează şi dacă calea de instalare nu este în path. Singura condiţie e ca bibliotecile dll necesare să fie instalate în acelaşi loc ca şi aplicaţie. Totuşi subdirectorul contgen trebuie să se găsească în usr local.
Programul de instalare este împărţită în două module. Una pentru dll-uri şi una pentru aplicaţia. Aşa la upload nu trebuie să încarc de fiecare dată bibliotecile, care nu se schimbă de la o versiune la alta.
Print preview e cam lent, mai ales în linux. O să încerc să îmbunătăţesc acest aspect. La listări configuraţia de font, orientarea hârtiei şi marginile de printare sunt salvate pe bază de nume de fişier listă. Adică odată setate, aceste configurări rămân aceleaşi pentru fiecare tip de listă în parte.
La prelucrări (cumulare rulaje, …) am încercat să fac un progress bar, dar n-a funcţionat la nivelul aşteptărilor, aşa că am decis să prezint comenzile sql executate în proces în linia de stare. Astfel utilizatorul vede ce se întâmplă, şi dacă prelucrarea durează mai mult, poate fi sigur, că aplicaţia nu e blocată.
2008.05.30
Am rezolvat dificultăţile listării. Deocamdată listează numai centralizatoarele, dar la ele salvează configurările de font şi pagină.
Am încercat ca tot ce se poate să fie salvat într-un fişier de configurare de la mărimea ferestrelor până la setările de imprimare. Aceste setări se salvează într-un fişier text de configurare sub linux, respectiv în registry sub windows.
Câteodată în loc de liste focus-ul s-a mutat pe butoane, fiind astfel destul de dificilă lucrul cu tastatura. Prin urmare am interzis focusul pentru butoane. Oricum pentru fiecare tip de prelucrare, pentru care avem butoane există şi o combinaţie de chei, care sunt în general aceleaşi ca şi în contgen cu interfaţă text. (Ins – adăugare, Enter – editare sau deschiderea unei ferestre adiacente – Del – ştergere, F9 căutare sau listare ...)
2008.05.28
Aplicaţie este încă în stadiu alfa dar deja are aspecte interesante.
Una este căutarea în documente şi operaţii F9
Deocamdată aceste căutări funcţionează introducând comanda sql într-o linie de editare.
La operaţii după căutare cu Backspace putem căuta documentul aferent.
Alt aspect important este listarea la imprimantă. Totuşi aici mai apare o dificultate. Partea care nu încape pe hârtie e ignorată-
Deocamdată atât.